Hem
Meny Liveaboard Dykutbildning Dagsturer Frågor och Svar Boka Dykplatser Dykfilm Om Oss Bilder Kontakta Oss Hem

Dykplatser

 

Similan-, Surin Islands och Richelieu Rock

Similan öarna är belägna ca 90km nordväst från Phuket. De består av 9st olika öar som sträcker sig i ett långt band från söder till norr. Öarna är uppbyggda av gigantiska granitblock och här finns vitare sandstränder och klarare vatten än någon annanstans i Thailand. Dykningen här är världsberömd och är bla ett av dyklegenden Jaques-Yves Cousteaus favoritställen. Similan öarna bjuder på totalt ca 30 olika dyksiter, alla med varierande karaktär och svårighetsgrad. Rent generellt sätt kan man säga att västsidan bjuder på något djupare dyk med enorma klippformationer, rikt djurliv och god chans att se större saker. Östsidan erbjuder något grundare dyk, med vit sandbotten, färgrika, både mjuka och hårda, koraller. Även här ett rikt fiskliv även om karaktären skiljer sig lite då man här istället låter uppmärksamheten falla på de lite mindre sakerna. Färgprakten är fantastisk och det fullständigt kryllar av fisk här.

Clown Fish

På samtliga resor som vi erbjuder finns det möjlighet att spendera lite tid på öarna för att bada, sola eller vandra upp på de stora granitklipporna. Similan öarna är en marin nationalpark vilket resulterar i att det är extra rent och välbevarat.


Två utav de nio öarna är bebodda, ö nr 4 och ö nr 8 (öarna har självklart namn men även Thailändarna använder sig av siffer beteckningen där ö nr 1 är den sydligaste och ö nr 9 den nordligaste), här finns det sötvattenkällor, tält och parkvakter (som ser till att inget fiske eller ankring förekommer etc). På den sydligaste ön har de ett sköldpaddsreservat där sköldpaddorna kommer för att lägga ägg. Detta är en av förklaringarna till att det är så gott om sköldpaddor runt Similan öarna.
Om man fortsätter norr upp från Similan kommer man efter ca 2 tim fram till Koh Bon. Koh Bon är en mycket speciell liten ö som är särskilt känd för alla Manta rockor som brukar befinna sig här. Mantorna brukar finnas här i stort sätt hela säsongen men om man har turen att komma när de är som flest kan det ibland vara fler än 10st på ett dyk och man kan då se 4-5st samtidigt. Här finns även en god chans att se Leopardhaj, Sköterskehaj och många andra större fiskar.

White Tip Reef Shark

Norr om Koh Bon finns Koh Tachai. Denna vackra ö ligger ca 2,5 tim nordväst från Koh Bon. Den populäraste dykplatsen på Koh Tachai ser ut som en kupol. Vanligtvis börjar dyket på nedkanten av kupolen och man simmar sedan runt kupolen och tar sig sakta uppåt till grundare. Här ser vi alltifrån olika sorters muränor, tonfisk, barracudor och batfish (den finns en bathfish cleaning station där det alltid är gott om dessa vackra fiskar) till leopardhaj, manta och valhaj. Det finns även gott om fina klippformationer, tunnlar och vackra koraller!

Dykare

Om man tuffar vidare norrut kommer man till Richelieu Rock. Det är Thailands bästa dykplats och den brukar ta plats bland världens 10 bästa dykplatser. R.R ligger i princip så långt norrut man kan komma innan man börjar komma in i den Burmesiska skärgården. Hur som helst så bjuder Richelieu Rock på allt! Här skiftar scenariot ständigt och varje gång man kliver i vattnet har något nytt kommit hit. Själva klippan som utgör dykplatsen är fullständigt täckt av mjuka koraller, anemoner och, inte minst, av fisk! Stim av 500 barracudor, tusentals jackfish och gula snappers hör inte till ovanligheten. Även jätte havsabborrar, sjöhästar, harlequin ghost pipe fish, harlequin räkor och djuphavsbarracudor stötter vi på regelbundet!

Valhaj

Men vad Richelieu Rock är mest känd för är sin förmåga att dra till sig valhajar (världens största fisk, men helt ofarlig för människan). Valhajarna kommer nämligen hit för att äta och när de väl kommer brukar de stanna ett tag. Dessa giganter hamnar för de allra flesta dykare överst på önskelistan över vad man vill se när man dyker. De är väldigt vackra, harmoniska och STORA!
Självklart är Richelieu Rock även ett av Thailands bästa ställen för att se manta rockor!

Southern Islands:

Hit räknas de öar runt Phi Phi Islands och söderut. Koh Bida Nai, Koh Bida Nok, Koh Haa samt Hin Daeng och Min Mueang. Dykningen varier mycket mellan nämnda destinationer och klart är att de alla är värda att besöka. Koh Bida öarna som ligger strax söder om Phi Phi öarna erbjuder trevliga pch lättdyka dyksiter med fina rev, mycket djurliv samt bra chans att se leopard haj och sköldpadda etc. Dyken är relativt grunda och passar bra även för nybörjare. Sikten varierar men är ofta skaplig. Koh Haa betyder "fem öar" på thai och det är just vad de är, 5 st öar i varierande storlek som oftast anges efter nummer (1-5) och som bjuder på bra dykning året runt. Koh Haa Yai (5) är mest känd för sin "Katedral" där man kan simma in i en grotta och ta sig upp till ett luftfyllt hålrum, väldigt snygga ljuseffekter bildas när ljuset kommer underifrån från grottöpnningen. Ett måste för alla dyk på Koh Haa Yai. I övrigt bjuder Koh Haa Yai på rev blandat med klippor och har även en del swimthroughs. Koh Haa 1 har känd för sin "skortsen", en slags vertikal swimthrough men bjuder även på mycket marint liv och är även ett populärt tillhåll för valhaj. Öarna 2,3 och 4 bildar en slags lagun skyddad från vågor och som är en perfekt plats för kurser och nybörjare. Tar man sig ut i lagunens utkanter väntar klippdyk rent de mindre öarna med gott om korall och fisk. Även här skådas ibland valhaj och manta! Antagligen är Koh Haa Thailands bästa plats att ta sitt Open Water certifikat på och de som redan är certifierade kommer inte att bli besvikna. Oftast bra sikt! Hin Daeng och Hin Muang är undervattensklippor som ligger mitt ute i havet ett par timmars båtfärd frpn Koh Haa. Hin Daeng syns lite grann från ytan men Hin Muang är helt under ytan. Dessa dykplatser bjuder på Thailands djupaste drop off (bland dyksiter) och det går att nå djup på 70-80 m på båda siterna. Det finns ofta gott om fisk här och vad man i synnerhet åker hit för är att se stora firrar som valhaj, manta, rev haj, tonfisk etc. Här tenderar allt att vara lite större än i övriga Thailand och även om man inte har turen att se något stort så är båda klipporna täckta av såväl mjuk som hård korall. Mycket vackra och spännande dyksiter men som kräver en del erfarenhet. I synnerhet Hin Muang kan bjuda på riktiga utmanningar då det kan vara väldigt strömt!

Burma:

Burma erbjuder på spännande dykning utan någon som helst trängsel. Man är ensam båt på så gott som alla dyksiter i Burma och ser knappt skymten av någon annan but under hela Burma vistelsen. För alla er som trängts i Röda Havet eller runt Thailands dagsturssiter vet hur mycket det är värt att slippa alla andra dykare! Men det är inte bara avsaknaden av andra båtar som gör det värt att följa med en liveaboard till Burma, det är även exceptionell dykning med massor av fisk! Ofta dyker man på stora rockor och hajar. Allt från manta till grey reef och silvertips. Det finns mängder av bra dykplatser i Burma. Allt i från Black Rock i norr till Burma banks i väster. Ett annat plus är att Burmas skärgård äver över ytan är väldigt väldigt vacker!

Indonesien:

I Indonesien dyker vi i huvudsak runt Komodo öarna och Raja Ampat. Dykningen runt Komodo öarna är i ABSOLUTA världsklass med en otrolig artrikedom och en sådan variation på dyken att man antagligen inte kan hitta en mer komplett dykresa någon annanstans i världen! Här gör man dyk med mantor, patrullerande hajar, världens minsta sjöhästar, aktiva vulkaner med bubblor från havsbotten, de konstigaste arter av nakensnäckor som går att hitta och koraller i absoluta toppklass! Dessa turer erbjuder allt man kan önska sig av en perfekt dykresa! Raya Ampat är en beläget i en av världens mest artrika områden. Här finns 75 % av världens kända korallarter (över 600 olika), Över 1,600 olika revfiskar varav35 arter som endast återfinns här osv. Dykningen håller världsklass och naturen är fantastisk! En oförglömlig resa helt enkelt! Dykningen här är i en helt annan klass jämfört med Burma och Thailand och lämpar sig för de som är ytterst seriösa med sin dykning och vill besöka det bästa som världshaven har att erbjuda!

Sugen att se mer av Similan- och Surin Islands? Kolla i så fall in dykfilmen, Diving In Thailand

Undrar du över något som inte finns med ovan? Skriv då din fråga till info@southbridgediving.com

Upp...

 

 

 

Copyright 2003-2011 SouthbridgeDiving Med ensamrätt.